כל התכנים באתר זה הם לצרכי מידע בלבד ואינם מהווים ייעוץ משפטי
השפעת הסכם ממון על זכויות ילדים
השפעת הסכם ממון על זכויות ילדים

מהו הסכם ממון ומה מטרתו בהקשר של זכויות ילדים


הסכם ממון הוא הסכם הנחתם בין בני זוג, נשואים או ידועים בציבור, וקובע את אופן חלוקת הרכוש המשותף ביניהם במקרה של גירושין או פטירה. מטרתו העיקרית של הסכם כזה היא לאפשר לבני הזוג חופש בחירה מלא בקביעת גורל נכסיהם המשותפים.

עם זאת, כאשר לבני זוג יש ילדים, יש להביא בחשבון גם את השפעתו של הסכם הממון על זכויות הילדים. שכן על פי חוק, לילדים ישנן זכויות מסוימות כלפי הוריהם, כגון זכות למזונות ומדור, וזכות לרשת את הוריהם.

הסכם ממון הסותר את זכויות הילדים עלול אפוא להיפסל בבית המשפט, מכיוון שטובת הילדים צריכה להיות שיקול מכריע. לפיכך, חשוב לתת את הדעת על השפעתו של הסכם הממון גם על עתיד ילדי הזוג, ולנסח את ההסכם בצורה שתאזן נכון בין צרכיהם של בני הזוג לבין אלה של ילדיהם.

במאמר זה נסקור את עיקרי הזכויות שיש לילדים כלפי הוריהם, ונבחן כיצד הסכמי ממון בין ההורים עלולים להשפיע לרעה על מימוש זכויות אלה. כמו כן, נציע המלצות מעשיות להורים כיצד לנסח הסכמי ממון תוך התחשבות בצרכים של ילדיהם.

השפעת הסכם הממון על זכויות הילדים הקיימים


לילדים הקיימים של בני הזוג ישנן מספר זכויות מוגנות על פי חוק כלפי הוריהם, שעלולות להיפגע בשל הסכם ממון בין ההורים.

ראשית, לכל ילד זכות חוקתית לקבלת מזונות הולמים משני הוריו, בהתאם ליכולתם הכלכלית. הסכם ממון הקובע חלוקת נכסים באופן שפוגע ביכולתו של אחד ההורים לשלם מזונות, עלול אפוא להיפסל כבלתי חוקי.

שנית, במקרה של גירושין, לילדים הקטינים זכות חוקית להמשיך להתגורר בדירה המשפחתית או לקבל מדור חלופי הולם. גם זכות זו עלולה להיפגע אם הסכם הממון יקבע שהדירה תעבור כולה לבעלותו של אחד מבני הזוג.

בנוסף, יש לזכור שהילדים הינם יורשים חוקיים של הוריהם. לכן, הסכם ממון השולל מהם את חלקם בירושה עלול אף הוא להיפסל בבית המשפט.

השפעת הסכם הממון על ילדים שיוולדו בעתיד


הסכם ממון בין בני זוג עשוי להשפיע לא רק על ילדיהם הקיימים, אלא גם על אלה שיוולדו להם בעתיד. גם לילדים עתידיים אלה ישנן זכויות מוגנות כלפי הוריהם.

לדוגמא, הסכם ממון הקובע ויתור גורף על זכויות ירושה הדדיות בין בני הזוג, עלול לפגוע ביכולתם של ילדים שיוולדו בעתיד לרשת את נכסי שני הוריהם. זאת במיוחד אם מדובר בויתור על הזכות לרשת דירת המגורים המשפחתית.

בנוסף, במקרה שאחד מבני הזוג ילך לעולמו לאחר לידת ילדיהם המשותפים, הסכם ממון השולל את זכויות הירושה של בן הזוג שנותר בחיים עלול לפגוע ביכולתו לספק מזונות ומדור הולמים לילדיו הקטינים.

לפיכך, מומלץ כי הסכמי ממון בין בני זוג שמתכננים להביא ילדים נוספים לעולם, יינסחו תוך התחשבות בזכויותיהם העתידיות של אותם ילדים.

חובות ההורים כלפי ילדיהם לעומת זכותם להתקשר בהסכם ממון

 

להורים ישנה זכות חוזית מוגנת להתקשר זה עם זה בהסכם ממון ולקבוע בהסכמה את אופן חלוקת רכושם המשותף. זכות זו נובעת מחופש החוזים ומחירות הפרט של בני הזוג.

מנגד, להורים ישנן חובות חוקיות כלפי ילדיהם, הנובעות הן מחוקי המזונות והן מחוקי הירושה, כפי שתואר בפרקים הקודמים. חובות אלה כוללות בין היתר מתן מזונות לילדים, דאגה למדור הולם עבורם ושמירה על זכויות הירושה שלהם.

לכן מתעורר לעיתים קונפליקט משפטי בין זכותם של בני הזוג להתקשר בהסכמים פרטיים ביניהם, לבין חובתם כהורים כלפי ילדיהם. קונפליקט זה בא לידי ביטוי כאשר הסכם הממון סותר את זכויות הילדים או פוגע בהן באופן כלשהו.

נכון לבחון את האיזון הראוי במקרים מסוג זה בין זכויות ההורים לבין זכויות ילדיהם, ואת גבולות חופש החוזים של בני הזוג כאשר הדבר נוגד את טובת ילדיהם.

האם ניתן לשלול בהסכם ממון זכויות מזונות של ילדים?


אחת השאלות הבוערות בתחום הסכמי הממון היא האם ניתן לשלול במסגרת הסכם כזה את זכותם של הילדים לקבלת מזונות. התשובה לכך היא חד משמעית – לא.

זכות הילדים למזונות מעוגנת הן בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות והן בפקודת המזונות. מדובר בזכות קוגנטית שלא ניתן לשלול בהסכמים בין ההורים. זאת משום שטובת הילדים היא השיקול העליון וזכותם לקיום בכבוד גוברת על שיקולי נוחות כלכלית של ההורים.

גם במקרה שבו שני בני הזוג מוותרים הדדית בהסכם הממון על זכויות הירושה שלהם, לא ניתן לפגוע בזכות העילה שיש לילדיהם לרשת את הוריהם. זכות זו היא “מעל ומעבר” להסכמות בין ההורים.

על כן, המלצתנו היא שהסכמי ממון ייערכו תוך הקפדה שלא לשלול או להתנות על זכויות המזונות והירושה המוקנות לילדים על פי דין.

כיצד משפיע הסכם ממון על חלוקת רכוש במקרה של גירושין?

 


גירושין הם אחד המצבים שבהם בא הסכם הממון לידי ביטוי באופן המובהק ביותר. שכן הוא קובע כיצד יחולק הרכוש המשותף בין בני הזוג במקרה של פירוד.

על פי הדין, בהיעדר הסכם ממון, הרכוש המשותף מחולק באופן שוויוני בין בני הזוג בעת גירושין. אולם הסכם ממון יכול לשנות את מאזן הכוחות ולתת יתרון משמעותי לאחד מבני הזוג על חשבון השני.

הדבר עלול כמובן לפגוע ביכולתו של ההורה המקופח להמשיך ולספק מדור ומזונות הולמים לילדיו לאחר הגירושין. לפיכך חשוב להביא בחשבון גם שיקול זה בעת ניסוח הסכם הממון.

קיימים תקדימים משפטיים בהם בתי המשפט פסלו הסכמי ממון שנוסחו באופן בלתי סביר ופגעו ביכולת ההורה לממן את מחיית ילדיו לאחר הגירושין.

המלצות להורים החותמים על הסכם ממון – כיצד להגן על זכויות הילדים

 


לאור כל האמור לעיל, מהן ההמלצות המעשיות שלנו להורים העומדים לחתום על הסכם ממון? כיצד ניתן לאזן נכון בין האינטרסים והצרכים שלהם לבין אלו של ילדיהם?

ראשית, חשוב לזכור שכל עוד מדובר בילדים קטינים, טובתם היא השיקול העליון והיא גוברת על רצונות ההורים. לכן יש לנסח את הסכם הממון באופן שלא יפגע בזכויות היסוד שלהם.

שנית, מומלץ להימנע מלכלול בהסכם סעיפי ויתור גורפים ומוחלטים על זכויות הירושה ההדדיות של בני הזוג. יש לאפשר גמישות מסוימת לטובת האינטרסים של ילדיהם המשותפים.

בנוסף, כדאי להתייעץ עם עורך דין מנוסה בתחום דיני המשפחה והירושה על מנת להבטיח שאכן ההסכם שומר כראוי על טובת ילדיכם גם בעתיד.

בדרך זו ניתן לאזן כראוי בין האינטרסים השונים ולהבטיח הסכם ממון הוגן ומאוזן הן כלפי בני הזוג והן כלפי ילדיהם.

האיזון הראוי בין זכויות ההורים לבין זכויות הילדים בהסכמי ממון

הסכמי ממון בין בני זוג נשואים או ידועים בציבור מעוררים לעתים קונפליקטים ומתחים עם הצורך להגן על זכויות ילדיהם. מחד, להורים הזכות החוזית לחלק ביניהם את רכושם כרצונם. מאידך, יש להם חובות כלפי ילדיהם המגבילות זכות זו.

על כן, כאשר בני זוג חותמים על הסכם ממון יש לוודא שהוא שומר על האיזון הראוי בין צורכיהם ורצונותיהם שלהם, לבין האינטרסים ארוכי הטווח של ילדיהם המשותפים. המלצותינו כוללות הימנעות מסעיפי ויתור גורפים, התייעצות עם מומחים, וניסוח גמיש דיו המאפשר התאמות עתידיות לטובת הילדים.

חשוב להבין טוב יותר את הדילמות והאתגרים הכרוכים בניסוח הסכמי ממון הוגנים, תוך איזון ראוי בין זכויותיהם וצורכיהם של כל הצדדים המעורבים.