מבוא – מהו הסכם ממון ומתי הוא רלוונטי
הסכם ממון הוא הסכם משפטי הנחתם בין בני זוג, בין אם לפני הנישואין ובין אם במהלכם, ומטרתו להסדיר את הזכויות והחובות ההדדיות של בני הזוג בכל הנוגע לרכוש ולנכסים אשר נצברו וייצברו על ידם, הן בתקופת הנישואין והן לקראת ובעת גירושין.
הסכם הממון בא להסדיר בעיקר את נושא חלוקת הרכוש והנכסים המשותפים במקרה של גירושין.
זאת מתוך מטרה למנוע מחלוקות כואבות ותביעות משפטיות ממושכות בנושאים אלו בעתיד, ובפרט בהליך הגירושין. הסכם ממון מפורט והוגן יכול לתרום רבות לייעול תהליך הגירושין, להפחית את רמת העוינות בין בני הזוג ואף לשפר את שיתוף הפעולה ביניהם בנושאי משמורת ילדים, מזונות ועוד.
הסכם הממון מתייחס לנושאים הבאים:
א. חלוקת רכוש ונכסים שנצברו לפני הנישואין ובמהלכם – לרבות דירה/ות, חסכונות, חשבונות בנק, מניות, אחזקות בעסקים, כלי רכב, תכולת הבית ועוד.
ב. הסדרת נושא המשמורת על הילדים לאחר הגירושין – משמורת משותפת או בלעדית, הסדרי שהות וכד’.
ג. קביעת גובה מזונות לילדים.
ד. הסדרת תשלומי מזונות בין בני הזוג לשעבר.
ה. ויתור על זכויות בפנסיה ו/או ביטוחים.
ו. ויתור הדדי על זכויות ירושה.
ז. התחייבות הדדית שלא להעביר נכסים/כספים בתקופה סמוכה לגירושין על מנת שלא לפגוע בזכויות הצד השני.
ח. עדכון תקופתי של הסכם הממון בהתאם לשינויים במצב האישי והכלכלי של בני הזוג.
ט. אפשרות לביטול או שינוי של הסכם הממון המקורי בהסכמת שני הצדדים.
בקיצור, הסכם ממון הוא מסמך משפטי חשוב ביותר עבור בני זוג, שיכול לחסוך סבל רב במקרה של פירוד וגירושין בעתיד.
יתרונות של הסכם ממון בהליך גירושין
להסכם ממון ברור ומפורט ישנם יתרונות רבים בעת הליך גירושין. ראשית, הסכם ממון שנערך מראש בתקופת הנישואין או סמוך להליך הגירושין, חוסך ויכוחים מאבקים ממושכים ויקרים מבחינה כלכלית ורגשית בין בני הזוג לגבי חלוקת הרכוש והסדרי המשמורת. במקום זאת, כל הנושאים מוכרעים מראש בהסכמה, מה שיכול לתרום רבות לייעול תהליך הגירושין ולצמצום העוינות בין הצדדים.
שנית, הסכם ממון ברור ומפורט מאפשר לבני הזוג להתמקד בעיקר בטובת הילדים בתהליך הגירושין במקום לבזבז משאבים יקרים על הליכים משפטיים סביב נושאי הממון. כך הם יכולים להקדיש יותר אנרגיה ומשאבים לרווחת הילדים בתקופת המעבר הסוערת.
בנוסף, הסכמי ממון ברורים הוכחו כמשפרים את שיתוף הפעולה בין ההורים בנוגע למשמורת משותפת, הסדרי ראייה, תשלומי מזונות, השתתפות באירועים משפחתיים ועוד. שיתוף פעולה זה חיוני להתפתחות הילדים ורווחתם הנפשית לאחר הגירושין.
מעבר לכך, הסכם ממון מפורט חוסך זמן יקר של עורכי הדין ובתי המשפט, ולכן גם עלויות כספיות ניכרות לשני הצדדים. התהליך המשפטי מתקצר באופן משמעותי כאשר הנושאים הכלכליים סגורים ומוסכמים מראש בהסכם הממון.
לבסוף, יש לציין כי קיומו של הסכם ממון הוגן ומקיף שנערך בהסכמה מלאה של שני בני הזוג, מהווה אינדיקציה חזקה לבית המשפט כי מדובר בהסדר צודק וראוי. לפיכך, סביר להניח שבית המשפט יאשר הסכם ממון שהוצג בפניו במסגרת תהליך הגירושין, אלא אם ישנם פגמים בולטים בהסכם עצמו או שחל שינוי נסיבות מהותי ממועד חתימתו.
נושאים עיקריים להסדרה בהסכם ממון לקראת גירושין
הסכם ממון לקראת גירושין צריך לכלול התייחסות מפורטת ככל הניתן למגוון רחב של נושאים אשר בהכרח יעלו במהלך הליך הגירושין העתידי.
ראשית, יש לפרט בצורה ברורה את אופן חלוקת הרכוש והנכסים המשותפים שנצברו במהלך הנישואין. החל מנדל”ן כגון דירה, נכסי דלא ניידי אחרים וכלה ברכב/ים, חסכונות, פיקדונות, חשבונות בנק, השקעות, פוליסות ביטוח ויתר נכסים פיננסים. יש להגדיר במדויק מה שייך למי וכיצד מתבצעת החלוקה.
שנית, יש להתייחס להסדרי המשמורת על הילדים המשותפים לאחר הגירושין. האם מדובר במשמורת משותפת או משמורת בלעדית, מהם הסדרי השהייה והראייה של כל הורה, חלוקת הזמנים בחגים וחופשות ועוד.
בנוסף חשוב לכלול פירוט של גובה דמי המזונות אותם ישלם כל הורה עבור הילדים, וכן הסדרי מזונות בין בני הזוג לשעבר ככל שנדרש.
כמו כן, כדאי להתייחס לוויתורים הדדיים על זכויות שונות כגון פיצויי פיטורין, קופות גמל, קרנות פנסיה, ירושות עתידיות מצד קרובי משפחה וכו’.
לבסוף, רצוי לכלול סעיף המאפשר עדכון תקופתי של הסכם הממון בהתאם לשינוי נסיבות, או סעיף שמפרט תנאים מוגדרים שבהתקיימם יעודכן ההסכם בעתיד.
חשיבות הגדרה ברורה של נכסים קיימים ועתידיים בהסכם הממון
אחת הסיבות העיקריות למחלוקות וסכסוכים בין בני זוג בהליך גירושין היא אי בהירות לגבי הגדרת וחלוקת הנכסים והרכוש שנצבר במהלך הנישואין. לכן, יש חשיבות מכרעת להגדיר בצורה ברורה ומדויקת במסגרת הסכם הממון מה שייך למי ועל פי איזה מפתח מבוצעת חלוקת הרכוש.
ראשית, יש לפרט מהם הנכסים הפרטיים עם זיקה אישית שהיו שייכים לכל אחד מבני הזוג עוד טרם הנישואין – לרבות דירה או נדל”ן אחר, רכב, חסכונות אישיים, ירושות קודמות, מתנות משפחתיות, ואף חפצים אישיים בעלי ערך רגשי או כלכלי.
יש לציין במדויק מהו מקור אותם נכסים לפני נישואין, על מנת להסיר כל ספק בהמשך.
שנית, יש לפרט מהם הנכסים אשר נרכשו במהלך הנישואין במאמץ משותף – למשל דירה, רכב/ים, חסכונות, השקעות, חשבונות בנק ועוד. יש להגדיר בדייקנות את אופן החלוקה המוסכם של נכסים אלו במקרה של גירושין.
בנוסף, כדאי להתייחס גם לנכסים עתידיים שאחד מבני הזוג עשוי לקבל לאחר הגירושין כגון ירושות, פיצויי פיטורין, בונוסים ופרסים כספיים – ולהבהיר האם בן הזוג לשעבר יקבל חלק מהם או יוותר עליהם באופן שלם.
הסדרת משמורת ילדים ומזונות בהסכם הממון
אחד הנושאים הטעונים והמורכבים ביותר בכל תהליך גירושין הוא הסדרי המשמורת על הילדים המשותפים וקביעת גובה דמי המזונות. ילדים רבים סובלים בתקופה זו מחוסר ודאות, דאגה לגבי עתידם, וממתחים בין הוריהם בנושא זה.
על כן, מומלץ מאוד להסדיר נושאים אלו מראש בהסכם הממון, על מנת למנוע סבל מיותר מהילדים ומאבקים משפטיים ארוכים וכואבים בין ההורים הנפרדים לעתיד.
ראשית, ניתן להגדיר בהסכם את סוג המשמורת המועדפת על ידי שני ההורים – משמורת פיזית משותפת או משמורת בלעדית. במקרה של משמורת משותפת יש לקבוע מראש את אופן חלוקת הזמנים בין האב לאם, ימי הביקור של כל הורה בנפרד וכן את חלוקת החגים והחופשות.
כמו כן, יש לציין בהסכם הממון מה יהיה גובה דמי המזונות שכל הורה משלם עבור הילדים. הסכום צריך להיות מותאם למספר הילדים, גילאים וצרכים המיוחדים שלהם אם ישנם. ניתן גם להוסיף סעיף הצמדה למדד המחירים לצרכן כך שגובה המזונות יעודכן בהתאם לאינפלציה.
הכללת נושאים אלו בהסכם הממון עשויה לחסוך סבל רב מהילדים ולייעל את תהליך הגירושין עבור כל המעורבים בו.
חלוקת רכוש משותף בעת גירושין
לא רק נושא הילדים אלא גם הרכוש הוא נושא טעון ביותר בהליך גירושין בגלל ההחלטות על חלוקת הרכוש והנכסים המשותפים שנצברו על ידי בני הזוג במהלך שנות הנישואין. מדובר לרוב על נדל”ן, דירה, כלי רכב, חיסכונות משותפים, השקעות, חשבונות בנק משותפים ועוד.
חלוקת נכסים אלו יכולה להפוך לסלע מחלוקת מרכזי בין בני הזוג בהליך הגירושין, לגרור ויכוחים מרים ותביעות משפטיות ממושכות. יתרה מכך, מחלוקות קשות בנושא הממון פוגעות קשות ביכולתם של בני הזוג לשתף פעולה בנושא הטיפול בילדיהם המשותפים.
על כן, מומלץ ביותר להסדיר מראש במסגרת הסכם הממון את אופן חלוקת הנכסים בעת גירושין – בחלוקה שווה? יחסית להכנסה או תרומה של כל צד? או לפי אחוזי השקעה ברכישת כל נכס?
ככל שהתנאים יהיו ברורים ומוסכמים יותר, כך ניתן יהיה לחסוך התדיינויות משפטיות קשות ויקרות בעתיד.
מניעת סכסוכים עתידיים בנושאי ממון
אחת המטרות המרכזיות של הסכם ממון היא מניעת סכסוכים עתידיים בין בני הזוג בנושאי ממון לאחר הגירושין. סכסוכים אלו יכולים להגיע בקלות לכדי הליכים משפטיים ארוכים ומייגעים, תוך פגיעה ביכולתם של בני הזוג לשתף פעולה בחינוך הילדים.
על מנת להימנע מכך ככל הניתן, יש לשרטט בהסכם הממון הסדרים ברורים, חד משמעיים וממצים בנוגע לחלוקת הרכוש והזכויות העתידיות של בני הזוג.
ראשית, יש להימנע ככל הניתן מניסוח עמום שעשוי להוביל לפרשנויות שונות בעתיד. יש להשתדל להגדיר כל מונח בצורה מדויקת.
שנית, יש להקיף את כלל התרחישים והנכסים הרלוונטיים – קיימים ועתידיים, באופן שמותיר פחות שאלות פתוחות לעתיד.
שלישית, במידת האפשר כדאי לכלול בהסכם סעיפי הצמדה למדד או לערכים אחרים, על מנת למנוע ויכוחים על ערכי נכסים בעתיד.
ולבסוף – קביעת מנגנון עדכון תקופתי של ההסכם בהתאם לשינויים בנסיבות חייהם של בני הזוג, תוך שמירה על רוח ההסכמות המקוריות.
לסיכום, ככל שההסכם מפורט ו”חסין” יותר מפרשנויות ותהיות בעתיד – כך גדלים הסיכויים שהוא אכן ימנע סכסוכי ממון בעת הגירושין.
עדכון הסכמי ממון במהלך נישואין או לקראת גירושין
במהלך החיים המשותפים של בני זוג נשואים, חלים לעיתים שינויים משמעותיים בנסיבות האישיות והכלכליות שלהם. שינויים אלה יכולים להשפיע גם על תוקפו של הסכם הממון המקורי שנחתם ביניהם.
לדוגמה, רכישת נכסים חדשים כגון דירה, נדל”ן, כלי רכב וכו’; קבלת ירושות נכבדות מצד משפחה; זכייה בפיצויים או בונוסים גבוהים במיוחד; שינויים משמעותיים בהכנסות של אחד מבני הזוג ועוד.
מקרים אלו עלולים לערער את האיזון שהושג בהסכם המקורי. בנוסף, ייתכן שנכסים קיימים כבר אינם רלוונטיים. על כן, חשוב לעדכן את ההסכם מפעם לפעם.
מומלץ לכלול בהסכם סעיף המחייב עדכון אוטומטי אחת למספר שנים, או לפחות בהתרחש מקרים מוגדרים מראש. גם אם השינוי בהסכם יהיה מינורי, העיקרון של עדכון תקופתי חשוב כדי למנוע פערים גדולים בעתיד.
כמו כן, אם לקראת הליך גירושין חלו שינויים נסיבתיים מהותיים ממועד החתימה המקורי – כדאי שהצדדים יבחנו עדכון נוסף של ההסכם, גם אם הוא לא היה אמור להתעדכן באופן אוטומטי באותה שנה.
לכן, עדכון הסכמי ממון בהתאם לצורך הוא כלי חשוב לשמירה על איזון הוגן במצבים משתנים, ולמניעת סכסוכים עתידיים בין בני זוג לשעבר שהתגרשו.
תוקף משפטי של הסכמי ממון לנוכח הליכי גירושין
נקודה חשובה להדגשה היא שהסכם הממון שנחתם בין בני זוג אינו מחייב בהכרח את בית המשפט במסגרת הליכי גירושין ביניהם בעתיד. כלומר, בית המשפט בוחן כל מקרה לגופו על פי נסיבותיו.
עם זאת, להסכמי ממון שנוסחו כראוי יש בדרך כלל משקל מכריע בעיני בתי המשפט בישראל, אשר מעוניינים ככל הניתן לכבד את הסכמות ורצון הצדדים.
כך למשל, אם ההסכם נערך זמן סביר לפני הגירושין ולא נעשה בכפייה, הטיל הגבלות בלתי סבירות או גרם לקיפוח בוטה של צד אחד – סביר להניח שבית המשפט יאמץ את המלצותיו בתיק הגירושין.
עם זאת, אם חל שינוי נסיבות מהותי ממועד כתיבת ההסכם, למשל גידול או קיטון חד בהכנסות של אחד מבני הזוג, ייתכן שבית המשפט יחליט לסטות מההסכם המקורי אם לדעתו הדבר נחוץ כדי לשמור על צדק והגינות.
לפיכך, חרף היותו הסכם פרטי, לניסוח נבון ומנומק היטב של הסכם הממון יש השפעה רבה על סיכויי אימוצו גם על ידי בית המשפט בעת הצורך. ייעוץ משפטי איכותי בניסוח ההסכם יכול אך לסייע להשגת המטרה הזו.
סיכום והמלצות להסדרת נושאי ממון בגירושין באמצעות הסכם ממון
ממון הוא מסמך בעל חשיבות עליונה עבור בני זוג הנמצאים בתהליך גירושין או אלו המתכננים להיפרד בעתיד. המטרה המרכזית של הסכם שכזה היא להסדיר מראש בהסכמה את מכלול נושאי הממון ביניהם, כדי למנוע מחלוקות והליכים משפטיים עתידיים הנושאים בחובם מריבות, סכסוכים ועלויות מיותרות.
אף שהסכם הממון אינו מחייב את בית המשפט באופן מוחלט, לרוב ניתן לו משקל נכבד בהכרעות הנוגעות לגירושין, בתנאי שהוא הוגן, סביר ומנומק כראוי.
על כן, למרבית בני הזוג מומלץ בחום לבחון עריכת הסכם ממון מסודר, בהקדם האפשרי לאחר קבלת ההחלטה להיפרד ועד לתום הליכי הגירושין הרשמיים.
הנושאים העיקריים להסכמה מוקדמת הינם הסדרי המשמורת וכן חלוקת הרכוש המשותף, הן הקיים והן הצפוי בעתיד. סוגיות אלו עלולות להפוך בקלות לשדה קרב גדוש מריבות ומשפטים, עד כדי השפעה שלילית על שלום הילדים.
בהסתמך על ניסיון העבר, הסכמי ממון הוגנים מצמצמים במידה ניכרת את הסבל האנושי ומשך ההליכים המשפטיים בעת גירושין. לפיכך, מומלץ לפנות לעורך דין בעל ניסיון בתחום לשם ניסוח הסכם מיטבי.